Szinódus

2021.10.30 17:55

Megkezdődött a szinodális folyamat Egyházmegyénkben

 

Október 17-én Székely János megyéspüspök nyitotta meg a szombathelyi székesegyházban a szinodális folyamat egyházmegyei szakaszát.

A szinódus közös út Isten felé. Ez az Egyház lényege – fogalmazott Székely János. Egyházunknak a Szentháromság közösségét kell a Földön megvalósítania, sugároznia a családjainkban, a plébániákon, az egész világ számára pedig az egység és a szeretet jele kell, hogy legyünk.

Az evangéliumra utalva a püspök kiemelte: Jézus nem főhelyeket kínál országában, ahogy azt Jakab és János gondolta. Ők lassan értették meg, hogy inniuk kell a szenvedés kelyhéből, részesülni Jézus szenvedésből. A Pásztornak nem csak elől kell haladnia, hogy utat mutasson, hanem a nyáj tagjai között is kell lennie, hogy hallja a hangjukat, ismerje őket. És a nyáj mögött, hogy a gyengéket segítse – idézte Ferenc pápát Székely János. És hogy néha hagyja a nyájat, hogy menjen, hallgassa a Szentlélek hangját és találjon bő legelőket. A szinódusban is ez valósul meg.

Különös figyelem irányul ezekben a hónapokban a világi keresztények felé. Az Egyház megújulásának egyik fő forrásai a családok, a hitoktatók, a világi apostolok, a fiatalok.

A szentbeszéd után Kürnyek Róbert pasztorális helynök is szólt. Kiemelte: Ferenc pápa, azzal, hogy a szinódus előkészítésébe bevonja az egyházmegyéket és szót ad híveknek bátorságról tesz tanúbizonyságot.

Ezt követően tanúságtételeket hallhattak a hívek. Vas Ákos egyetemista Zalaegerszegből, valamint Császár Róbert és felesége Szakonyfaluból mondták el, miért jó az Egyházhoz tartozni.

 

Forrás: www.magyarkurír.hu

Honlap készítés